Omgaan met NAH

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) geneest zelden tot niet. De hersenen zijn blijvend beschadigd en genezen niet meer. Je zult samen hiermee moeten leren omgaan, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Omgaan met iemand met NAH vraagt vooral veel begrip en geduld. De partner en familie zijn de eersten die gevolgen hiervan ervaren. Voor mensen met NAH zijn die gevolgen vaak niet zichtbaar. Ook hebben zij vaak moeite de beperkingen te accepteren. Dat zullen zij tegenover hun partner of familie niet gemakkelijk toegeven. Ze beseffen vaak ook niet wat hen mankeert.

Hoe je kunt omgaan met een partner met NAH hangt onder andere af van de beperkingen die iemand heeft. Het is belangrijk hierover met elkaar te praten.

Een gesprek daarover kan moeilijk zijn, zeker als er stoornissen zijn op communicatief gebied. Eenvoudige tips kunnen je al verder helpen. Spreek langzaam en vraag of wat je zegt is begrepen. Praat niet door elkaar en maak gebruik van non-verbale communicatie. Maak notities van de gesprekken om misverstanden te voorkomen. Deze kunnen worden nagelezen.

Het is erg belangrijk om partner/familie te betrekken bij de dagelijkse activiteiten. Mensen met NAH hebben een dagelijkse structuur nodig. Op een vast tijdstip de dag doornemen kan daarbij helpen. Schrijf afspraken op in een agenda. Neem samen de post door en doe samen boodschappen.

Als mantelzorger kan je overbelast raken. Vraag aan familie of vrienden of ze af en toe de zorgtaken even van je overnemen, zodat je tijd hebt om iets voor je zelf te doen.

..........

Who cares Jo cares:

Professioneel
Ambitieus
Empatisch vermogen
Doorzettings vermogen

..........


Joke de Brabander - 0612687862 - info@jocares.nl

..........

¹*Antoinette van Beurden